De stoeterij

 Ezelstoeterij "les Murtes" sinds augustus 2008 Stichting Fundatcion el Burro Patrimonio del Mundo de la Comunitat Valencina (stichting wereldkultuurerfgoed ezels van land Valencia). Met deze stichting hopen wij een competente spreekbuis voor de ezels in het leven te roepen.
Hier zal nu een vaste standplaats voor de lange duur voor Europese ezelsrassen en de ezel-ruitersport ontstaan. In het Jalóndal in de provincie Valencia/Alicante heeft het echtpaar Alexander en Edith Aretz meer dan 19 jaar geleden de ezelstoeterij "Les Murtes" met een grootte van 12 ha gesticht. Om hun droom waar te maken en de bedreigde ezelrassen, in het bijzonder de Andalusische reuze-ezel, Catalanen, Leon en Poitou-ezel, voor het uitsterven te bewaren.
"Les Murtes" is een stoeterij voor het fokken van deze rassen in Spanje. Wereldwijd leven nog maar  82 Andalusier, 300 Catalanen, 60 Leon, en 300 Poitou-ezels ( stamlist A). Daarbij mag men natuurlijk ezels die zich in nood bevinden niet vergeten.
Met onze ezel noodhulp konden wij tot op heden meer dan 120 ezels helpen en het worden er steeds meer. Op dit ogenblik leven 60 ezels van verschillende rassen op de stoeterij.
Het onderhoud van de stoeterij is heel duur en daarom zijn wij steeds meer van giften en peetouderschappen afhankelijk. Om een deel van de onderhoudskosten te verdienen zijn Alexander en Edith een horecaonderneming en een souveniershop op de stoeterij begonnen.

OPENINGSTIJDEN:
De stoeterij is van 11.00 tot 18.00 uur voor publiek geopend.
Rustdag: maandag en dinsdag